Zapisz się do newslettera

Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie.

Opublikowano w 11 maja 2013 przez admin

 

Czy wiesz, że w na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności. Europejczycy wyrzucają do śmieci 89 milionów ton jedzenia rocznie, z czego 9 marnują Polacy. Zmarnowana żywność to nie tylko strata pieniędzy. Jej produkcja pochłania duże nakłady wody i energii, oraz emituje ogromne ilości dwutlenku węgla. Przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie niedożywienia to główne cele działalności Banków Żywności, które przekazują organizacjom społecznym jedzenie, zbywające producentom i dystrybutorom.

Tytuł: Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie.

Hasło: Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie. Wyrzucając jedzenie marnujesz wodę i energię zużytą na jej wyprodukowanie.

Inicjator: Federacja Polskich Banków Żywności

Produkcja: Hillbilly, RoToCo

Zasięg kampanii: ogólnopolski

Czas trwania kampanii: marzec – kwiecień 2012

Cykliczność: Kampania miała pierwotną edycję „Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do kosza stare przyzwyczajenia” oraz późniejszą odsłonę „Nie rzucaj mięsem… do kosza!”

Użyte media: outdoor, TV, radio, prasa, internet, social media

Więcej informacji na temat kampanii: http://www.bankizywnosci.pl

Pokaz Społecznej Super Mocy jest realizowany przez Fundację Wspierania Organizacji Pozarządowych „Umbrella” i współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Dolnośląskiego.



Powrót do Aktualności →